Čiščenje klavirja

Vzdrževanje klavirja ne pomeni samo redno uglaševanje in servis. Zelo pomembno je, da svoj instrument tudi redno čistite.

Redno čiščenje vašega klavirja ni pomembno le za lep videz , temveč pomembno vpliva tudi na njegovo funkcionalnost in pa vaše zdravje. Še posebej klavirske tipke, saj se jih dotikate vsakič, ko igrate na klavir. Olje iz prstov se meša s prahom in umazanijo, kar povzroči, da so tipke umazane ali celo zabarvane poleg tega pa virusi in bakterije lahko na površinah obstanejo tudi več dni. Nepravilno čiščenje pa lahko povzroči, da se tipke lepijo ali sčasoma tudi razpokajo.

Čiščenje zunanjosti klavirja

Redno obrišite prah s površine klavirja s čisto mehko krpo. Uporabljate lahko tudi čistila za lesene površine, ki pa ne smejo biti agresivna. Čistila nikoli ne nanašajte direktno na klavir ali pianino, temveč vedno na krpo, katero po nanosu čistila in pred čiščenjem malo pomencate.

Ne dotikajte se notranjih delov klavirja ali pianina

Mehaniko, strune, zvočno ploščo in druge notranje komponente naj očisti in servisira klavirski tehnik. Ne popravljajte sami, saj lahko pri tem nehote povzročite večjo škodo (če se dotikate strun, lahko te zaradi vlažnosti naših rok zarjavijo).

Čiščenje instrumenta s tipkami

Klavirske tipke obrišite z mehko, suho krpo. Izogibajte se kakršnim koli kemičnim čistilom, ker lahko dejansko povzročijo večjo škodo na tipkah.

Če je klaviatura zelo umazana, jo obrišite s krpo, namočeno v blago raztopino neagresivnega mila in filtrirane vode, in jo dobro odcedite. Ista krpa se ne sme uporabljati za čiščenje površine klavirja! Za čiščenje ne uporabljajte papirnatih brisačk – res da so poceni, vendar so pregrobe in v večini puščajo nitke/prah.

Če želite razkužiti tipke za klavir, lahko uporabite čistila na bazi čistega alkohola – le ta naj bodo tekoča in ne v gelu in brez dodanih olj. Uporabite lahko tudi robčke za dezinfekcijo površin ali tekoče razkužilo za roke (ne v gelu!). Prepričajte se, da uporabljate le malo čistila in med čiščenjem prostor dobro zračite. Čistil nikoli ne nanašajte direktno na tipke, ampak vedno na krpo!
A previdno! To ne počnite pogosto in pa to metodo lahko uporabljate le za instrumente novejše od letnika 1960, ker nimajo politure na črnih tipkah.

Tipke obrišite navzdol proti sebi. Pri brisanju uporabljajte gibanje ščetkanja, nikoli od ene proti drugi tipki ali navzgor in navzdol. Tako se boste izognili vlagi med tipkami.

Krpa naj bo vedno le vlažna in nikoli namočena, da vam tekočina ne steče med tipke, saj ne želite, da se vmes med tipkami nabere vlaga.  Priporočljivo je, da za črne in bele tipke zamenjate krpo. Na koncu tipke obrišite s suho krpo.

Obrišite eno tipko naenkrat in jo osušite preden nadaljujete na naslednjo.

Priporočamo, da je krpa, ki jo boste uporabili bele barve ali pa večkrat oprana, da ne pušča barve.  Pri čiščenju pazite, da ne boste preveč abrazivni (kot piling), kar lahko privede do poškodb.

*Pred uporabo novega čistila, le-tega vedno preizkusite na manjšem delu. Čistila uporabljajte skladno z navodili proizvajalcev.

Kako lahko poskrbite za preventivo

  • Poskrbite, da klavirja ne igrate z umazanimi rokami.
  • Če je klavir postavljen na kraju, kjer gre mimo dnevno več ljudi, je priporočljivo zapirati/zaklepati pokrov klaviature, da vsak malo ne »potipka«.
  • Ko ne uporabljate instrumenta, je priporočljivo, da sta pokrov klavirja in pokrov tipk zaprta. S tem preprečite nabiranje prahu med tipkami in strunami ter preprečite izpostavljenost drugim onesnaževalcem, kot so dlake hišnih ljubljenčkov.
  • Celoten klavir ali pianino lahko prekrijete tudi s prevleko. Tako boste zaščitili tudi zunanjost instrumenta ne samo pred prahom temveč tudi pred udarci.

Navodila posameznih proizvajalcev, glede čiščenja vašega klavirja ali pianina

S skrbnim vzdrževanjem klavirja boste bistveno podaljšali njegovo življenje, hkrati pa poskrbeli tudi za svoje zdravje. Če želite izvedeti več o skrbi za svoj klavir, nas pokličite ali nam pišite.