Fazioli F278 piano review

Prvi Fazioli v Salonu klavirjev Benton je model F278. Klavir je letnik 1996. Pred kratkim je ena od naših dolgoletnih strank podala mnenje, ki ga zagotovo najbolj opiše.

»Ta klavir je kot boljše vino. Starejši je, boljši je!«

Klavir je bil izbran v Fazioli Pianoforti, ki se nahaja v mestu Sacile, v pokrajini Pordenone (60km severovzhodno od Benetk).  Pri izbiranju klavirja v Fazioli nas je takrat spremljal tudi pianist Aci Bertoncelj, čigar mnenje je bilo za nas zelo pomembno, saj je bil naš največji konstruktivni kritik, ki nam je zelo pomagal pri doseganju popolnih tonov. Na razvoj našega podjetja je imel zelo velik vpliv, v prvi vrsti pa je bil naš prijatelj!

 

fazioli 278 Benton
Fazioli string
Fazioli tipke

 

 

Koncerti

Fazioli klavirje izposojamo za koncerte in dogodke povsod po Sloveniji, občasno pa tudi na Hrvaško in Avstrijo.

Na našem Fazioli F278 je bilo v 24 letni zgodovini klavirja izvedenih že preko 300 koncertov. Na njem je koncentriralo veliko število slovenskih in mednarodno priznanih pianistov kot so Dubravka Tomšič Srebotnjak, Tatjana Ognjanović, Aci Bertoncelj, Hinko Haas, Tomaž Petrač, Luciene Lončina, Natalija Saver, Uroš Perić, Gašper Konec, Milko Lazar, Herbie Hancock, Aldo Ciccolini, Ivo Pogorelić, Maksim Mrvica, Oliver Dragojević idr..

Najbolj oddaljeni lokaciji, kjer je bil izposojen za koncerte je Cavtat na Hrvaškem (20km južno od Dubrovnika) in v Beogradu. Ena izmed najbolj nenavadnih lokacij pa je vsekakor plavajoči oder v kraju Most na Soči, kjer so nam pri spustu klavirja na plavajoči oder pomagali tudi gasilci.

 

dostava z dvigalom
most na soči
klavir na plavajočem odru

 

 

Snemanje

Fazioli F278 je odličen tudi za snemanje glasbenih plošč, kjer je klavir v glavni vlogi ali kot spremljevalni instrument.

Klavir odlikujejo izjemno lep in edinstven zvok ter odlična odzivnost klaviature in mehanike. Pianisti, ki snemajo na tem klavirju, povedo, da se za tem klavirjem resnično počutijo udobno in tudi dolge ure snemanja, da bi posneli pravi posnetek, niso problem.

Prvi, ki je na njem posnel svojo ploščo je bil Luiz de Moura Castro.  Prvi, ki je v Salon klavirjev Benton posnel svojo ploščo in eden prvih, ki je svojo ploščo posnel na našem prvem Fazioli klavirju je bil tudi Aci Bertoncelj, ki je po snemanju zapisal:

»Brez interpreta je glasba le mrtva črna pika na belem papirju. Nekaterim od nas pa je usoda naklonila milost, da smemo in moremo misli skladateljev prelivati v čudoviti in skrivnostni svet zvoka. Seveda smo pri tem tako odvisni od instrumenta, na katerega igramo, kot je jezdec odvisen od konja na katerem sedi. Če je to arabski žrebec, bo reagiral na vsak jezdečev namig, ob tem pa pokazal vso paleto svojega karakterja, od nebrzdanega temperamenta, pa do najnežnejše navezanosti na svojega gospodarja.

 

 

Aci Bertoncelj pianist

Idealna zvočna podoba je samo v glavi in srcu izvajalca, če pa instrument zazveni še lepše od naših predstav, je to prav gotovo kralj klavirjev – klavir FAZIOLI.«

Na njem so snemali tudi Uroš Perić, Dominik Bagola – Balladero, Jan Plestenjak, Miran Juvan, Blaž Pucihar, Adriana Magdovska idr.

 

 

Prva izbira

Če vprašamo pianiste katera pa je vaša najljubša znamka klavirja? Ponavadi je bil odgovor Steinway, vendar pa danes Steinway ni več edini v vrhu.

Fazioli je v svetu klavirjev relativno nov, vendar pa je v manj kot 40 letih proizvodnje je postal prva izbira velikih umetnikov našega časa. Med njimi so tudi Herbie Hancock, Louis Lortie in Angela Hewitt.

Ti izjemni klavirji, so ročno izdelani v Sacile, na severovzhodu Italije, v regiji, ki je znana po svoji starodavni in prestižni tradiciji na področju obdelave lesa. Resonančno dno klavirjev Fazioli je narejeno iz lesa iz doline Val de Fiemme, doline v vzhodnih italijanskih Alpah. Antonio Stradivari je isti les uporabil za izdelavo svojih violin.

Skrivnost kakovosti Fazioli klavirjev je, da noben klavir ne zapusti proizvodnje, dokler ni popoln in to potrdi sam Paolo Fazioli, ustanovitelj in direktor podjetja Fazioli. Popoln, popolnoma dokončan in pripravljen za koncertni oder.

Paolo Fazioli je imel sanje. Sanje o gradnji najboljšega klavirja na svetu. Vsekakor lahko rečemo, da mu je to uspelo in njegova  želja po zgraditi najboljši klavir na svetu, pomeni izboljšati lastno stvarjenje.

Paolo še naprej raziskuje, preizkuša nove ideje in nove koncepte. Skupaj s sinom Lucom se v tej tovarni klavirjev prizadevanje za popolnost ne bo nikoli ustavilo.

 

Doživite popolnost Faziolija in se prepričajte, kako si klavir Fazioli zasluži sloves brezhibne kakovosti z obiskom našega razstavnega salona, kjer lahko preizkusite kar 4 Fazioli klavirje – modele F278, F228 in F212.

*PS: z obiskom ne odlašajte predolgo, saj naš najstarejši Fazioli čez par mesecev odhaja v nov dom. Na njem bo komponiral nove glasbene stvaritve zelo znani slovenski multi-instrumentalist in komponist.

 

Fazioli Slovenia black