Počena klavirska struna – kaj storiti?

Klavir ima običajno okoli 220-230 strun, ki so narejene iz temperiranega visoko-ogljičnega jekla, basovske strune imajo jekleno žico opleteno z bakrom.

Vsaka struna drži približno 70 -80 kilogramov napetosti, tako da skupna napetost večine klasičnih klavirjev znaša med 15-20 ton.

Nova klavirska struna se razteza in je izredno elastična. Če boste svojemu klavirju zagotavljali redno vzdrževanje in ga ne izpostavljate ekstremnim pogojem, teh težav po vsej verjetnosti ne boste imeli.

Pri starejših klavirjih ali pri klavirjih, ki so izpostavljeni slabšim pogojem in ekstremnim obremenitvam te prožnosti ni. Zato se lahko zgodi, da klavirska struna poči.

 

klavirske strune

Kaj storiti, ko poči klavirska struna?

Počene klavirske strune se ne da popraviti. Klavirske strune ne odstranjujte sami, zelo pomembno je, da jo ne zavržete!

Klavirske strune so različnih dimenzij in debelin na vsaki znamki in modelu klavirja.

Če klavirska struna poči, pokličite klavirskega tehnika. Klavirski tehnik bo poškodovano struno z ustreznim orodjem odstranil, premeril in le tako lahko naredi novo struno in zagotovi ustrezen zvok.

Po zamenjavi klavirske strune priporočamo tudi ponovno uglasitev.

V kratkem časovnem obdobju vam je počilo več klavirskih strun?

V kolikor vam je v kratkem času počilo več klavirskih strun ali če klavir ne drži uglaševanja, je to lahko znak večjega problema. Če strune pokajo že pod manjšimi obremenitvami, ali ne zdržijo niti uglaševanja, je v tem primeru potrebno klavir podrobno pregledati.