Popravila in restavriranje

Klavirji imajo omejeno življenjsko dobo, ki se običajno meri v desetletjih. Vendar pa imajo različni deli različne življenjske dobe: na primer močno uporabljani, vendar dobro negovani instrument (npr. v koncertni dvorani) ima lahko obrabljena kladiva v manj kot desetih letih, medtem, ko resonančno plošča lahko traja petdeset let in več. Redna menjava dotrajanih delov lahko zato podaljša življenjsko dobo klavirja za več desetletij – tudi za nedoločen čas, pod pogojem, da strukturna podpora klavirja (tj. okvirja) ostane zdrava (včasih pa se lahko okvir tudi popravi).

V sodobno opremljeni delavnici podjetja Benton, klavirski tehniki opravijo manjša popravila, ki so sestavni del vzdrževanja inštrumentov, lahko pa vam klavir, pianino, čembalo ali harmonij popolnoma obnovimo oziroma restavriramo.

Postopek obnove se prične s preverjanjem stanja klavirja. Ko ugotovimo potrebne posege, stranki predstavimo obseg popravila. Pri celotni obnovi klavirja se glasbilo najprej popolnoma razstavi, posamezni kosi se označijo, preveč poškodovane dele se ponovno izdela. Najprej se popravi resonančno dno in litoželezni okvir. Konec obnove resonančnega dela klavirja predstavljata ostrunjenje in uglaševanje.

Sledi površinska obdelava zunanjosti klavirja, v visokem sijaju ali mat barvi ter posegi na mehaniki, običajno menjava vitalnih delov in regulacija. Na koncu se klavir sestavi, sledi še uigravanje, fina regulacija mehanike, intoniranje in uglaševanje.