Restavriranje pianina

Predstavljamo vam še eno izmed čudovitih obnov letošnjega leta izpod rok naših mojstrov.

Pri restavriranju tega pianina je bilo potrebnih kar nekaj inovativnih pristopov, saj je bil pianino v resnično slabem stanju. Uganete kaj se skriva v notranjosti?

Zgodba

Stranka nas je kontaktirala v želji obnoviti pianino znamke Rudolf A. Warbinek. Pianino je star preko 100 let. Izdelan je bil v Sloveniji, natančneje v tovarni za izdelovanje klavirjev Rudolf a. Warbinek.

Delavnica je bila poznana kot »prva tovarna klavirjev na Kranjskem« (»Erste Krainishe Pianoforte – Fabrik«) Po drugi svetovni vojni je bila Warbinekova tovarna nacionalizirana, stroje in orodje pa so prepeljali v tovarno glasbil v Mengšu, ustanovljeno l.1946. Vir: Izdelovalci glasbil na Slovenskem 1606-1918, Muzikološki zbornik, Darja Kater

Pregled

Pred vsako obnovo se opravi podroben pregled instrumenta in popis del, da se stranki predstavi tudi okviren strošek obnove. Pri pregledu tega inštrumenta je bilo ugotovljeno, da se za izjemno lepimi detajli na sami zunanjosti pianina skrivajo precejšne poškodbe v notranjosti pianina, zato je bilo ocenjeno, da temu pianinu ni možno povrniti funkcionalnosti.

Pianino je že vrsto let v družinski lasti naše stranke, prenaša se iz roda v rod, in ima precejšno čustveno vrednost. Zato smo morali poiskati rešitev.

Obnova

Po tehtnem premisleku smo s stranko prišli do rešitve. Prelepe detajle pianina Warbinek smo vkomponirali v popolnoma nov pianino, ki se po merah tudi čimbolj približa dimenzijam pianina Warbinek. Stranka je izbrala nov pianino Kawai K-500, katerega smo nadgradili s prelepimi detajli družinskega dragulja.

Celotno omaro starega pianina smo razstavili, popisali in nekatere dele na novo izdelali. Sledila je obnova svečnikov – medeninjenje, rezkanje gravure in lakiranje. Pri nanašanju zlate barve v gravuri nam je na pomoč priskočila tudi mirna slikarska roka mlade umetnice.

Ko so bili posamezni deli končani, je sledilo sestavljanje, regulacija mehanike in končna uglasitev. Kaj menite, nam je uspelo?