Benton Facebook
Benton You Tube

Klasični ali digitalni klavir/pianino?

Prvi korak pri nakupu klavirja je odločitev med dvema različnima vrstama – akustičnim (klasičnim) in digitalnim klavirjem. Da bi odločitev lažje sprejeli, je potrebno poznati glavne razlike in pa opredelit svoje potrebe.
Za lažjo odločitev smo spodaj povzeli nekaj dejstev.


Klasični klavir/ pianino
Klavir oddaja zvoke s pritiskom prstov na tipke, pri tem kladivca udarijo v strune. Vibracije, ki nastanejo z udarci strun, se prenašajo na zvočno ploščo in se razpršijo, kar močno poveča zvok. Ko se te vibracije združijo z resonancami strun, ki niso bile udarjene, ustvari edinstven zvok.
Obstajata dve vrsti akustičnih klavirjev: klavir in pianino (pokončni klavir). Klavir ima okvir in strune, ki so podaljšani vodoravno. Ima daljše telo in tako zavzame več prostora. Po pritisku tipk in sprostitvi prstov gravitacija ponastavi tipke in jih vrne v začetni položaj.
Pianino ima strune, ki delujejo navpično. Je veliko bolj kompakten kot klavir in se pogosto bolj prilega hišam ali stanovanjem in je zato bolj priročna izbira.


Digitalni klavir/pianino
Digitalni klavir je prilagojena, sodobnejša različica svojega akustičnega kolega. Zveni digitalno (kot že ime pove): ko pritisnete tipko, bodo elektronski zvočniki klavirja predvajali kakovostne posnetke, ki so bili prej posnete z akustičnih klavirjev.
V nasprotju s tem digitalni klavir nima strun. Vsaka tipka je stikalo za ustvarjanje točno določenega zvoka. Elektronski generator tonov oddaja zvoke, ki jih ojača s pomočjo zvočnika.
Digitalni klavirji proizvajalca Yamaha so opremljeni s "kladivi". Te niso namenjene udarcu strun, kot pri akustičnem klavirju, ampak so uporabljene za zajem dinamike, s katero se igra tipka, kar daje dinamičen odziv na dotik, ki bolj približa izkušnjo igranja podobno akustičnemu klavirju.
Obstajajo tri vrste digitalnih klavirjev: električni klavir, digitalni pianino in prenosni klavir - klaviatura.
Glavna razlika med klavirjem (standardni akustični klavir) in digitalnim klavirjem je torej mehanizem, ki proizvaja zvok.

Akustični v primerjavi z digitalnim klavirjem - kaj je bolje?


Zdaj, ko smo razumeli, kako delujejo digitalni in zvočni klavirji, jih lahko primerjamo.

Zvok
Eden najpomembnejših dejavnikov, ki ga je treba upoštevati, je zvok instrumenta. Presenetljivo zvok klasičnega klavirja daje boljši zvok. Akustični klavir, kot že omenjeno, oddaja zvok, ko kladivo udari v struno. Daje vam avtentičen, akustičen zvok, ki ima toplejši in bolj odmeven ton. Prav tako imate boljši nadzor nad artikulacijo in izražanjem glasbenih not.
Digitalni klavir lahko na drugi strani samo posnema zvok akustičnega klavirja.
Kar digitalnemu klavirju morda manjka glede zvoka, ga dopolnjujejo z nekaterimi dodatnimi funkcijami. Dodatni zvoki, snemanje, nadzor glasnosti…

Uglaševanje
Da bo vaš klavir skladen, ga morate vsako leto uglasiti približno 1-2 krat (odvisno od uporabe in pogojev v kateri je postavljen).
Ranljivost na vlažnost in temperaturna nihanja. Les in filc-klobučevina sta zelo občutljiva na velike spremembe temperature ali vlažnosti. Če ga ne bi hranili v primernem okolju, bi to lahko vplivalo na pomembne sestavne dele akustičnega klavirja. (V idealnem primeru naj bo vaš zvočni klavir shranjen v okolju relativne vlažnosti med 40% in 60% ter konstantno temperaturo približno 20 ° C ali sobno.)

Digitalni klavir ne potrebuje toliko vzdrževanja kot akustični klavir, vendar ga je treba še vedno vzdrževati na način, kot vse elektronske naprave. Zagotovo si želite zagotoviti, da ostane v odličnem stanju in traja čim dlje. Odsvetuje se izpostavljanje sončni svetlobi, prahu ali ekstremnim temperaturam. Vlaga in drastične temperature lahko poškodujejo zunanjo površino, pa tudi električne komponente.

Občutljivost na dotik
Dotik in občutek igranja digitalnega klavirja in akustičnega klavirja sta lahko zelo različna. Eden od razlogov je teža tipk. Nekaj moči je potrebno, ko pritisnete na tipke akustičnega klavirja. Moč in gibanje prstov določata ton zvoka in na isti tipki lahko oddajate različne odtenke zvoka.
Kar zadeva digitalne klavirje, bi lahko nežen dotik njihovih tipk sprožil zvok. Številni proizvajalci to nadoknadijo z obteževanjem tipk, ki posnemajo jakost zvoka tipk. Toda na digitalnem klavirju, ker so zvoki digitalni, se lahko ustvari končno število tonov. Z drugimi besedami, čeprav ste tipko igrali drugače, je zvok lahko enak. Ta omejitev lahko posledično vpliva na izraznost vaše glasbe.

Cena
Na splošno akustični klavir stane več kot digitalni klavir. Pianino z nizko do srednjo stopnjo lahko stane od 3000 do 5000€, digitalni pa po ceni od 800 do 5000€.
Nadaljnja prodaja digitalnega klavirja je veliko nižja od vrednosti klasičnega klavirja. Težko je izmeriti vrednost nadaljnje prodaje, ki je v veliki meri odvisna od modela in stanja klavirja. Toda digitalnemu klavirju cena veliko hitreje pada kot klasičnemu klavir/pianinu, saj vsako leto izide veliko novih, naprednejših modelov digitalnih klavirjev. Čeprav je klasični pianino/klavir dražji, je dolgoročna boljša naložba saj njegova vrednost zelo počasi pada.

Kako bi vaše osebne želje vplivale na vašo odločitev?


Za vse klasične glasbenike bi bil bolj primeren akustični klavir. Prvič, akustični zvok je bolj primeren za klasično glasbo. Drugič, občutljivost tipk pri klasičnem klavirju vam omogoča predvajanje bolj subtilnih glasbenih izrazov in dinamike, ki jo potrebuje klasična glasba.
Za tiste, ki se nameravajo podučiti v Pop, Rock ali Funk, je digitalni klavir morda boljša možnost. Dodatne funkcije digitalnega klavirja - na primer drugi zvoki instrumentov in udarci bobna - lahko dopolnijo vašo igralsko izkušnjo. Nekoliko bolj "digitalna" barva zvoka klavirja bi se dobro ujemala tudi v teh glasbenih zvrsteh.

Otroka smo vpisali v glasbeno šolo, kaj izbrati za začetek, ko še ne vemo ali bo vztrajal ali ga bo začetno navdušenje po 2 mesecih minilo?
S strokovnega vidika in po mnenju številnih profesorjev je za začetnika vsekakor bolj primerna izbira klasičnega pianina/klavirja. Kljub naprednemu razvoju digitalnih klavirjev in obteženim tipkam občutek pri igranju ni enak kot pri klasičnem pianinu/klavirju.
Pri vadbi na digitalni klavir otrok že z zelo malo truda in moči v prstih proizvede zvok dočim pri igranju v glasbeni šoli na klasičnem klavirju z enako mero truda ne doseže učinka. V prvih letih glasbene šole je predvsem poudarek na pravilni tehniki igranja, katere se otrok nauči in izpopolni le pri vadbi na klasičnem klavirju s klasično mehaniko.
Nakup klasičnega pianina/ klavirja je sicer cenovno dražji. Za začetnike nudimo tudi možnost ugodnega najema za začetnika z možnostjo kasnejšega odkupa (ko vidite, da otroka igranje na klavir veseli in ne vadi z muko).
Cenovno bolj dostopen je tudi nakup rabljenega pianina - pri nakupu le tega bodite pazljivi, saj vam nakup »poceni« instrumenta povzroči veliko dodatnih stroškov. Več o tem na kaj paziti pri nakupu rabljenega pianina/klavirja si lahko preberete TU.
Pri nakupu rabljenega klavirja vam lahko svetujemo in izbrani instrument tudi ocenimo/pregledamo.

Moja dolgoletna želja je naučiti se igrati na klavir.
Digitalni klavir bi bil lahko boljša izbira za samouke. Povezava digitalnega klavirja z računalnikom bo odprla številne priložnosti za učenje. Uporabite lahko številne različne programske opreme za učenje, ki so na voljo v računalniku, tako da jih preprosto sinhronizirate s svojim digitalnim klavirjem. Nekateri digitalni klavirji celo prihajajo z vgrajenimi aplikacijami za učenje.
Za tiste, ki ne bi dolgo vztrajali v hobiju, izberite digitalni klavir.

Vadite v poznih urah ali živite v bloku, kjer vam težave povzročajo sosedi?
Če vadite pozno ponoči ali če doma vadite, kjer so družinski člani vedno zaposleni ali pa ne želite motiti sosedov, potem izberite digitalni klavir ali pa klasični pianino s Silent možnostjo. Digitalni klavirji so opremljeni s tipkami za glasnost in izhodi za slušalke, tako da lahko nemoteno vadite in ste edino občinstvo svojih vadb. Pri Silent opciji klasični klavir/pianino povežete s slušalkami in lahko nemoteno vadite ob katerikoli uri.

Tretja možnost - hibridni klavir


Hibridni klavir je razmeroma nov član družine klavirjev. V bistvu je kombinacija zvočnega in digitalnega klavirja. Ima mehanizem zvočnega klavirja, vendar lahko ob aktiviranju oddaja zvoke digitalno. Hibridni klavir se zdi kot najboljši iz obeh svetov - željene lastnosti akustičnega in digitalnega klavirja so vse v enem klavirju. Lahko uživate v toplem zvočnem zvoku in se igrate s prijetnim tipkanjem ali preklopite na digitalni način in uživate v njegovih funkcijah. Nekaj primerov hibridnih klavirjev vključuje Yamaha NU1 Piano in Kawai AnyTime Piano.
Toda hibridni klavir ni vedno izbira številka ena, saj je malenkost dražji od akustičnega klavirja.

→ Zakaj kupiti digitalni klavir?
Če morate prihraniti in ne želite močno obremeniti svojega proračuna s stroški klavirja, je digitalni klavir dobra možnost.
Za bodoče študente, ki bivajo v študentskih domovih, je digitalni klavir bolj prenosljiv in ga lahko vzamete s seboj.
Digitalni klavir je primeren za ljubitelje popevk in ima funkcije, ki se odlično ujemajo s popevkami.
Če vadite pozno ponoči, ne želite motiti družinskih članov, ki že spijo. Izkoristite funkcije digitalnega klavirja in igrajte z vpetimi slušalkami.
Za tiste, ki ne bi dolgo vztrajali v hobiju, izberite digitalni klavir.

→ zakaj kupiti klasični pianino/klavir?
Klasični klavirji/pianini so boljše dolgoročne naložbe.
Če vadite ob vikendih ali večerih, vam ni treba skrbeti, da bi motili druge, zato za tišje vadbe ni treba dobiti digitalnega klavirja. Veliko modelov klasičnih klavirjev/pianin ima tudi možnost vgradnje Silent načina.
Kadar vam stroški ne predstavljajo velikih težav, izberite klasični pianino/klavir. Povprečen digitalni klavir ne bi bil primeren za napredne glasbenike.
Če večino svojega časa preživite doma, prenašanje in teža klavirja ne predstavljata težav
Nekatere glasbene ustanove ne dovoljujejo igranja na digitalnem klavirju za izpite, prav tako odsvetujejo vadbo na digitalnih klavirjih, zato se pred nakupom vsekakor posvetujte tudi s profesorjem.


Primerjali smo ključne razlike med akustičnim in digitalnim klavirjem, pred nakupom vzemite v obzir, kako bi vaše osebne želje in navade vplivale na vašo izbiro klavirja.

TOP