Vpis v glasbeno šolo

Ponudba raznoraznih aktivnosti za otroke je v zadnjih nekaj letih zelo narasla. Katere aktivnosti bodo otroku najbolj pomagale pri razvoju in uspehu v življenju je vprašanje, ki si ga zastavlja vsak starš. Zakaj bi se med poplavo tečajev, športnih aktivnosti in učenja odločili otroka vpisati prav v glasbeno šolo?

Poznate vse prednosti vključevanja otroka v glasbene aktivnosti že od majhnih nog?

Kljub temu, da po vsej verjetnosti ne bodo vsi poklicni glasbeniki ali nadaljevali glasbene kariere po končani osnovni glasbeni šoli ima glasbeni pouk zelo pomembno vlogo v splošnem razvoju vašega otroka. Kakšne?

Spodaj smo povzeli le nekaj glavnih prednosti glasbene vzgoje:

Razvoj koordinacije in motoričnih sposobnosti

Igranje instrumenta zahteva gibanje rok ali celo rok in nog hkrati. Igranje vsakega instrumenta zahteva istočasne različne akcije z levo in desno roko. Izboljšanje usklajevanja gibanja rok, prstov in drže telesa otroke pripravi na druge hobije, kot sta ples in šport

Izboljša akademske sposobnosti in povečuje IQ

Glasba in matematika sta zelo prepleteni. Z razumevanjem ritma in lestvic se otroci učijo deliti, ustvarjati ulomke in prepoznati vzorce.

Vpliva na sposobnost pomnjenja. Po besedah ​​dr. Laurela Trainorja, profesorja psihologije, nevroznanosti in vedenja na univerzi McMaster, “Mladi otroci, ki se udeležujejo pouka glasbe, kažejo drugačen razvoj možganov in izboljšanje spomina v enem letu, v primerjavi z otroki, ki niso deležni glasbene izobrazbe.”

Povečuje IQ. Številne študije (npr. študija E. Glenna Schellenberga iz leta 2004) so dokazale, da se IQ pri otrocih povečuje zaradi celo nekaj tednov glasbe. Možganska aktivnost se po glasbenem treningu poveča, povečajo se tudi nekateri deli možganov.  Za razliko od mnogih drugih dejavnosti pa igranje instrumenta pomaga razviti obe strani možganov hkrati.

Izboljša socialne veščine.

Če otroci igrajo v skupini je pomembno medsebojno sodelovanje in komunikacija, da bi dosegli skupni cilj. V glasbenih šolah na nastopih velikokrat združujejo različne instrumente (npr. klavir spremlja flavto ali violino), veliko del je pisanih tudi za več inštrumentov hkrati. Timsko delo uči otroke potrpežljivosti, strpnosti in spodbujanja vrstnikov.

Izpopolnjuje disciplino in potrpežljivost.

Igranje inštrumenta uči otroke, da vztrajajo skozi ure, mesece in včasih leta vadbe, preden dosežejo določene cilje, na primer nastop z bendom ali solo nastop. Učenje inštrumenta zahteva ure koncentracije in potrpljenja. Na primer violina ima strmo krivuljo učenja. Preden lahko slišite en sam zvok, se morate najprej naučiti, kako držati violino, kako držati lok in kam postaviti noge. Otroci morajo biti vztrajni, tudi če stvari ne gredo dobro, kar je neprecenljiva spretnost za vsa področja življenja.

Povečuje samozavest

Otroci se pri igranju instrumenta naučijo sprejemati kritike in konstruktivno kritizirati sebe in druge, ki jih poslušajo. Predvsem skupinske lekcije  in nastopi lahko otrokom pomagajo razumeti, da nihče, vključno s seboj ali vrstniki, ni popoln in da imajo vsi možnost za izboljšave. Nastopanje v javnosti je pomembna veščina, ali postanete profesionalni glasbenik ali ne, pomaga pa krepiti samozavest.

Zmanjšuje stres

Številne raziskave kažejo, da glasba tako kratkoročno, kot tudi dolgoročno zmanjšuje stres. Pomaga nam, da se sprostimo in za nekaj časa pozabimo na svoje težave. Glasba pomaga tudi čustvenemu razvoju, saj lahko preko glasbe izražamo svoja čustva.

 

Igranje instrumenta je aktivnost, ki zahteva veliko časa in energije. Vendar pa bo otrok poleg znanja o instrumentu pridobil veliko vrlin, ki mu bodo odlična popotnica v času šolanja in kasneje v življenju.