Rabljeni klavirji/pianini – na kaj paziti pri nakupu?

Pri nakupu katerega koli rabljenega izdelka obstaja vedno nekaj tveganja. Brez temeljitega pregleda s strani usposobljenega tehnika je nemogoče vedeti, ali je klavir pravilno vzdrževan, ali je poškodovan ali ne, kako je klavir obrabljen ali potrebuje klavir večjo obnovo. Zato vam priporočamo, da se pred nakupom obrnete na klavirskega tehnika ali uglaševalca, da pregleda klavir ali pianino.
Pred nakupom rabljenega klavirja, se pozanimajte o njegovem ozadju. Prodajalca povprašajte o znamki, modelu, letu nakupa/izdelave in če je mogoče, serijski številki klavirja. Podatke lahko uporabite za določanje vrednosti klavirja, še pred ogledom.

Starost instrumenta lahko pred nakupom preverite na strani Piano Atlas ali Bluebook Of Pianos.

Kako pogosto je bil uglašen klavir?

Klavir mora biti uglašen vsaj enkrat na leto, priporočljivo pa je dvakrat ali več(po potrebi); karkoli manj bi lahko pomenilo, da boste kmalu doplačali za posebne nastavitve ali drugo povezano vzdrževanje.

Kdo je izvajal vzdrževanje na klavirju?

Je klavir servisiral kvalificirani strokovnjak? Če instrument ni bil servisiran s strani usposobljenega strokovnjaka, je morda serviser naredil nekaj napak, ki bi lahko privedle do plazu notranje škode. Uglaševanje in popravila mora vedno izvajati klavirski tehnik.

Kje je bil shranjen klavir/pianino?

Pazite, če je v kleti (zlasti na območjih, ki so izpostavljena poplavam), garaži ali v javnih skladiščih. Na teh območjih pogosto ni klimatskega nadzora, temperaturne skrajnosti in nihanja vlage pa resno ogrožajo stanje klavirja, ki privedejo do nepopravljivih poškodb – kot na primer pok resonančnega dna.

Kdo so bili prejšnji lastniki?

Če je mogoče (in uporabno), ugotovite, koliko prejšnjih lastnikov je imel klavir in kako dobro so zanj skrbeli. Čim bolj spoznajte svojo potencialno naložbo in bodite pozorni na znake škode pri pregledu rabljenega instrumenta (celo resonančno dno, da v instrumentu ni moljev ali drugih zajedavcev, zarjavele strune, obrabljena kladivca, ropotanje in zatikanje tipk in mehanike…)

Dodatni stroški, ki jih morate upoštevati pri nakupu:

  • Uglasitev instrumenta
  • Selitev klavirja/pianina od prodajalca na vaš dom
  • Morebitna druga popravila (regulacija mehanike, čiščenje, brušenje kladivc, menjava strun…)

!TOVARNIŠKO OBNOVLJENI KLAVIRJI IN PIANINI!

Ti instrumenti niso obnovljeni v tovarnah Yamahe ali Kawai-a. Na tisoče teh klavirjev in pianin je bilo poslanih distributerjem v ZDA in po Evropi. Spodaj si lahko preberete prispevek Yamahinega tehnika David Durben-a objavljenega na Yamahini strani.

Ti klavirji so nižjega standarda kot tisti, ki so naprodaj v ZDA in EU, čeprav so številke modelov enake ali podobne. Mnogi od teh klavirjev so “dotrajani” šolski klavirji, ki so bili delno prenovljeni in imajo “nov videz”. Tu moramo poudariti dejstvo, da so ti klavirji/pianini bili 30-40let postavljeni v zelo vlažnem Japonskem podnebju (monsunskem), zato imajo nemalokrat velike težave z vlago.

Pianino/klavir je tovarniško obnovljen in prodajalec mi jamči garancijo!

Nadomestni deli in tovarniške storitve pri Yamahi in Kawai preprosto niso na voljo za te klavirje. Yamaha Corporation teh pianin in klavirjev ne podpira in ne priporoča, saj so težave, ki se sčasoma pokažejo prevelike.

Pazite na “garancije”, ki jih obljubljajo trgovine saj niso podprte s strani Yamahe in Kawai-a. Tovarne, kjer so instrumenti tovarniško obnovljeni pa ne zamenjujejo dotrajanih delov z originalnimi.

Če je klavir veliko cenejši, kot bi moral biti, je ta instrument tako imenovan “Grey Market” pianino/klavir. Če gre za klavir z dvema pedaloma ali “neoperativni” 3. pedal – je klavir “Grey Market”.

Pooblaščeni prodajalec za prodajo novih Japonskih klasičnih klavirjev in pianin znamk Yamaha in Kawai v Sloveniji je Benton, d.o.o., s prodajo le teh se ukvarjamo že skoraj 30let.

Yamahini in Kawai pianini/klavirji so super naložbe, četudi kupljeni na sekundarnem trgu- rabljeni, vendar pa pred nakupom vsekakor preverite starost in izvor instrumenta, svetujemo pa, naj rabljen instrument za vas temeljito pregleda klavirski tehnik.

Izjava Yamahinega klavirskega tehnika: Four Things You Need to Know About Gray Market Pianos