Vzdrževanje glasbil

Da bo vaš instrument kar se da dolgo obdržal kvaliteto in vam ne bo povzročal težav in stroškov, mu lahko z rednim servisom, primernimi pogoji kjer je postavljen in določeno mero skrbnosti precej podaljšate življenjsko dobo.

Postavitev inštrumenta na primeren prostor

Izogibajte se mestom v bližini zračnikov, grelnikov, kaminov, neposredne sončne svetlobe, bližine vrat in prostorov z velikimi okni. Temperature in raven vlage na teh lokacijah so manj stabilne. Možnost je tudi poškodbe z odpiranjem vrat ali okna.
Če želite vzdrževati konstantno raven vlažnosti, vam svetujemo uporabo vlažilca zraka pozimi, ko je manj vlažnosti, spomladi in poleti pa razvlažilnik, ko se raven vlage dvigne.
Odsvetujemo postavitev v klet ali garažo ali katerikoli drug prostor, kjer ne morete zagotovit konstantne temperature med 18-23 °C in 40-60% vlažnosti.
V primeru talnega gretja vam svetujemo, da se pod instrument namesti antitermična folija.
Če je mogoče, postavite klavir v sobo, kamor vaši hišni ljubljenčki nimajo dostopa.

Skrbite za zunanjost inštrumenta

Redno obrišite prah s površine klavirja s čisto mehko krpo. Uporabljate lahko tudi čistila za lesene površine, ki pa ne smejo biti agresivna.
Ko ne uporabljate instrumenta, je priporočljivo, da sta pokrov klavirja in pokrov tipk zaprta. S tem preprečite nabiranje prahu med tipkami in strunami ter preprečite izpostavljenost drugim onesnaževalcem, kot so dlake hišnih ljubljenčkov.
Celoten klavir ali pianino lahko prekrijete tudi s prevleko. Tako boste zaščitili tudi zunanjost instrumenta ne samo pred prahom temveč tudi pred udarci.

Kako pravilno očistiti vaš inštrument, si lahko preberete na našem BLOGU.

Ne odlagajte stvari na vaš inštrument

Odlaganje različnih predmetov na vaš instrument lahko povzroči praske na površini. Na klavir ali pianino ne postavljajte rož – pri zalivanju le teh, se lahko tekočina polije in razlije tudi v notranjost instrumenta ter povzroči veliko škode.
Prav tako nikoli ne uporabljajte svojega klavirja kot podlage za hrano ali pijačo. Razlita tekočina lahko poškoduje klavirski les in povzroči nepopravljivo notranjo škodo.
Če vaš klavir omogoča prikladno površino za odlaganje za vas ali vaše goste, razmislite o premiku na bolj izolirano območje.

Ne dotikajte se notranjih delov klavirja ali pianina

Mehaniko, strune, zvočno ploščo in druge notranje komponente naj očisti in servisira kvalificiran klavirski tehnik. Ne popravljajte sami, saj lahko pri tem nehote povzročite večjo škodo (če se dotikate strun, lahko te zaradi vlažnosti naših rok zarjavijo).

Inštrumenta ne premikajte sami

Za premikanje klavirja najemite profesionalno ekipo. Če klavir premikate sami, lahko zelo škodite sebi, svojemu klavirju in poškodujete tla in drugo pohištvo. Teža pianina je med 200 do 400kg, teža klavirja pa je lahko tudi do 800kg.

Pri premikanju instrumentov uporabljamo poseben stroj pianoplan, ki omogoča lažji prenos po stopnicah. Za prevoz vašega klavirja iz enega kraja v drugega uporabljamo v za ta namen prirejen kombi, v katerem lahko pritrdimo instrument, da se med prevozom ne poškoduje in vzdržuje konstantno temperaturo tudi v prostoru za tovor, da se vaš instrument med prevozom ne razglasi.

Redno uglaševanje in servis

Kako pogosto vaš klavir potrebuje uglaševanje, je odvisno od tega, kako pogosto igrate. Ne glede na to, ali igrate veliko ali malo je potrebno klavir uglasiti vsaj 1x na leto. Igranje klavirja, ki ni uglašen, poveča obrabo instrumenta.
V prvem letu lastništva (tako novega kot rabljenega) boste morda opazili, da se instrument hitreje razglasi, saj se prilagaja temperaturi in vlažnosti vašega doma.

Redno igrajte svoj klavir

Redno igranje klavirja ohranja gibljive dele v dobrem stanju. Pri rednem igranju na vaš instrument boste lahko opazili manjše težave, preden bodo kasneje prerasle v veliko večje težave. Z redno vadbo boste svoj glasbeni potencial razvijali veliko hitreje. Poskusite igrati klavir vsaj enkrat na teden.