Pogoji za vaš inštrument

Vsi materiali, ki se uporabljajo pri gradnji klavirja, vključno s klobučevino, tkanino, usnjem in seveda lesom, so izjemno občutljivi na nihanja vlage in temperature. Les diha, se razteza in upogiba kot odziv na nihanja vlage in količine vlage v zraku. Ker se les razteza se s tem spreminja tudi napetost na strunah, kar povzroči, da se klavir razglasi.

Večja nihanja vlage ali temperature torej vplivajo na uglašenost. Če pa so spremembe vlažnosti ekstremne, se zvočna plošča lahko tudi sesede (poči), kar zahteva obnovo ali celo zamenjavo instrumenta.

Postavitev inštrumenta na primeren prostor

Izogibajte se bližine vrat in oken, saj lahko z odpiranje vrat ali okna nehote poškodujete inštrument. Če je mogoče, postavite klavir v sobo, kamor vaši hišni ljubljenčki nimajo dostopa.

Poskrbite, da je klavir ločen od zračnikov, grelnikov, kaminov, odprtih oken, odprtih vrat, neposredne sončne svetlobe in talnega gretja (v tem primeru pod instrument namestimo antitermično folijo).

Odsvetujemo postavitev v klet ali garažo ali katerikoli drug prostor, kjer ne morete zagotovit konstantne temperature med 18-23 °C in 40-60% vlažnosti.

S tem lahko preprečite škodo, saj so vse to potencialni viri nenadnih sprememb vlažnosti in temperaturnih razlik.

Vendar pa tudi s temi previdnostnimi ukrepi lahko vremenske spremembe vplivajo na vlažnost v zaprtih prostorih. Idealna vlažnost v prostoru za klavir je od 40 do 60%.  V deževnem dnevu lahko vlaga doseže do 90%, v suhem zimskem dnevu pa v ogrevani hiši lahko pade pod 20%.

 

Pogoji za klavir

Nadzor vlažnosti in temperature

Lastniki instrumentov lahko te težave preprečite z nadzorom vlažnosti in temperature. Svetujemo vam namestitev merilnika vlažnosti zraka in temperature – higro-termometra v prostor z instrumentom.  Higrometer stane nekaj €, vendar lahko reši vaš klavir pred propadom. Naročite ga lahko tudi na naši spletni trgovini TUKAJ.

Večina klavirskih tehnikov priporoča relativno vlažnost v zaprtih prostorih v območju od 40% do 60%, ki mora biti čim bolj konstantna in temperaturo med 18-23°C.

Preveč vlage v prostoru

Vzrok povečane vlažnosti je lahko stavba sama, vlago pa dnevno ustvarjamo s kuhanjem, prhanjem, dihanjem, sušenjem perila, zelenimi rastlinami itd… Preveč vlage v prostoru lahko povzroči nastanek plesni, zato je pomembno da:

  • Večkrat na dan po par minut zračite prostor z oknom odprtim na stežaj (ne na pregib).
  • Prostore kot je kuhinja in kopalnica, kjer je več vlage, je potrebno zračiti še bolj pogosto, da odstranite vlažen zrak po tuširanju npr.
  • Perila ne sušite v zaprtih prostorih.
  • Pohištva kot tudi instrumenta ne nameščajte tik ob stene, da ne ovirate pretoka zraka
  • V kolikor je v prostoru kljub upoštevanju zgornjih ukrepov še vedno preveč vlage, vam svetujemo namestitev razvlažilnika v prostor.

Premalo vlage v prostoru

Suh zrak v prostoru negativno vpliva tudi na naše zdravje – pogosto nas praska v grlu, srbenje v nosu, občutek suhega očesa, utrujenost in glavoboli.

V kolikor je v prostoru premalo vlage, je potrebno prostor dodatno vlažiti. Pomagamo si lahko občasnim sušenjem perila v prostoru, odpiranjem vrat med prostori v stanovanju, z lončki z vodo, ki jih postavimo na radiator – nikoli ne na instrument!

Še posebej v zimskih mesecih priporočamo namestitev vlažilnika zraka, saj v suhem zimskem dnevu vlaga v ogrevani hiši lahko hitro pade pod 20%. V prostoru s klavirjem ali pianinom odsvetujemo vlažilce zraka z razprševanjem meglice.

Prezračevanje prostorov

Za doseganje udobne in zdrave zračne klime v prostorih je priporočljivo pogosto, a kratkotrajno zračenje (3-5 min). Zračimo na »prepih«. To pomeni, da hkrati odpremo vsa okna in vrata v etaži ali stanovanju

Kadar zračimo prostor, kjer se nahaja klavir ali pianino vam priporočamo, da pred zračenjem zaprete pokrov klavirja in ga pokrijete s prevleko za klavir (če jo imate).

POMEMBNO:

 • V prostor z instrumentom namestite higro – termometer
 • po potrebi namestite vlažilec (če je vlage premalo), razvlažilec (če je vlage preveč) in klimatsko napravo
 • temperatura v prostoru namestitve od 18 do 23°C (konstantna),
 • relativna zračna vlažnost od 40 do 60% (konstantna),
 • minimalna oddaljenost od grelnih teles je 1 meter,
 • instrument ne sme biti izpostavljen direktni sončni svetlobi ali na prepihu,
 • za zavarovanje volnenih notranjih delov svetujemo, da v notranjost inštrumenta postavite sredstvo proti moljem.