Pogoji za vaš inštrument

Velik del klavirja je narejen iz lesa, zato je izjemno občutljiv na nihanja vlage in temperature. Lesena zvočna plošča klavirja je zasnovana tako, da ima lok ali krono. Krona se povečuje ali zmanjšuje s spremembami vlažnosti in spreminjanjem napetosti na strunah. Večja nihanja vlage ali temperature lahko vplivajo na uglašenost in celo povzročijo pokanje delov. Če so spremembe vlažnosti ekstremne, se zvočna plošča toliko napne do te mere, da se sesede in izgubi krono, kar zahteva obnovo ali zamenjavo instrumenta.

Lastniki instrumentov lahko te težave preprečite z nadzorom vlažnosti in temperature. Večina tehnikov priporoča relativno vlažnost v zaprtih prostorih v območju od 40% do 60%, ki mora biti čim bolj konstantna in temperaturo med 18-23°C.

Poskrbite, da je klavir ločen od zračnikov, grelnikov, odprtih oken, odprtih vrat, neposredne sončne svetlobe in talnega gretja (v tem primeru svetujemo, da se pod instrument namesti antitermično folijo). S tem lahko preprečite škodo, saj so vse to potencialni viri nenadnih sprememb vlažnosti in temperaturnih razlik. Vendar pa tudi s temi previdnostnimi ukrepi lahko vremenske spremembe vplivajo na vlažnost v zaprtih prostorih.

Za nadzor vlažnosti in temperature v prostoru priporočamo higrometer v kombinaciji z vlažilcem ali razvlaževalnikom in po potrebi klimatsko napravo.  Za doseganje udobne in zdrave zračne klime v prostorih je priporočljivo pogosto, a kratkotrajno zračenje, ter kontrolirana temperatura in relativna vlažnost zraka. Pomagamo si lahko z lončki z vodo, ki jih postavimo na radiator (nikakor pa ne na instrument!), občasnim sušenjem perila v prostoru, odpiranjem vrat med prostori v stanovanju ali vlažilnikom zraka.

Pogoji za vaš inštrument:

  • temperatura v prostoru namestitve od 18 do 23°C (konstantna),
  • relativna zračna vlažnost od 40 do 60%,
  • minimalna oddaljenost od grelnih teles je 1 meter,
  • instrument ne sme biti izpostavljen direktni sončni svetlobi ali na prepihu,
  • za zavarovanje volnenih notranjih delov je potrebno v notranjost inštrumenta postaviti sredstvo proti moljem.