Nakup pianina ali klavirja

Veseli nas, da se odločate za nakup instrumenta. Ob veliki ponudbi na trgu je lahko izbira pravega pianina, klavirja ali clavinove pravi izziv. Za vas smo izpostavili nekaj dejavnikov, katere bi morali upoštevati pri odločitvi:

Za kakšen namen kupujete?

Če kupujete pianino za začetnika ali je vaša dolgoletna želja naučiti se igranja klavirja? V tem primeru bi vam priporočali pianino nižjega ali srednjega cenovnega razreda. Električni klavir se pri začetnikih ne priporoča, saj občutek kljub naprednim tehnologijam pri el.klavirjih ni enak klasičnemu klavirju. Poleg tega z vrsto dodatnih funkcij, ki jih nudijo, zamotijo otroka, da se namesto vadbe igra z različnimi zvoki in funkcijami. Instrumenti v tem rangu so primerni tudi za prve letnike srednje šole, nato pa bi mogoče razmislili o nakupu instrumenta iz višjega kvalitetnega razreda. Tu se nam velikokrat postavi vprašanje: Kaj pa če se otrok po parih mesecih naveliča? V ta namen vam v Bentonu nudimo možnost najema NOVEGA pianina, z možnostjo kasnejšega odkupa. Najemnina 9 mesecev pa se vam v odkup že upošteva.

Če potrebujete inštrument za spremljave je smiseln nakup manjšega pianina (po možnosti na kolesih, da se ga lahko prestavlja po odru/studiu) ali pa nakup malo boljšega električnega klavirja.

Profesionalni glasbeniki imajo po navadi že izdelano mnenje kaj želijo, preference glede znamke in pa seveda glede zvoka in občutka pri igranju na instrument. V tem primeru je pri izbiranju najpomembnejša velika ponudba različnih znamk in modelov.

Akustičen klavir/pianino, električni klavir ali hibrid?

Prvi korak pri nakupu klavirja je odločitev med dvema različnima vrstama – akustičnim (klasičnim) in digitalnim pianinom. Da bi odločitev lažje sprejeli, je potrebno poznati glavne razlike in pa opredeliti svoje potrebe. Tretja možnost, ki je kombinacija akustičnega in digitalnega klavirja, pa je hibrid.

Za vse klasične glasbenike in začetnike bi bil bolj primeren akustični klavir. Prvič, akustični zvok je bolj primeren za klasično glasbo. Drugič, občutljivost tipk pri klasičnem klavirju vam omogoča predvajanje bolj subtilnih glasbenih izrazov in dinamike, ki jo potrebuje klasična glasba.
Za tiste, ki se nameravajo podučiti v Pop, Rock ali Funk zvrsteh glasbe, je digitalni klavir morda boljša izbira. Dodatne funkcije digitalnega klavirja – na primer drugi zvoki instrumentov in udarci bobna – lahko dopolnijo vašo glasbeno izkušnjo. Nekoliko bolj “digitalna” barva zvoka klavirja se dobro ujema s temi glasbenimi zvrstmi.

Hibrid je razmeroma nov član družine klavirjev. Ima mehanizem akustičnega klavirja, vendar lahko ob aktiviranju oddaja zvoke digitalno. Hibridni klavir se zdi kot najboljši iz obeh svetov – željene lastnosti akustičnega in digitalnega klavirja so vse v enem klavirju. Je pa malenkost dražji.

Ali je za vas bolj primeren akustični klavir ali digitalni, si lahko preberete TU

Lokacija

Za določitev lokacije je potrebno poznati pogoje za vaš instrument, vsekakor pa odsvetujemo postavitev klavirja v prostor kjer ni možno regulirati temperature in vlažnosti (npr. klet, garaža…)

 • temperatura v prostoru namestitve od 18 do 23°C (konstantna),
 • relativna zračna vlažnost od 40 do 60%,
 • minimalna oddaljenost od grelnih teles je 1 meter,
 • instrument ne sme biti izpostavljen direktni sončni svetlobi ali na prepihu,
 • če je v prostoru talno gretje, je pod instrument priporočljivo namestiti antitermično folijo.

Več o pogojih si lahko preberete TU

Velikost

Ko določite lokacijo za vaš instrument, boste imeli tudi boljšo predstavo kako velik instrument lahko kupite. Pri tem pa velja omeniti, da z velikostjo (pri klavirju govorimo o dolžini, pri pianinu pa o višini) raste tudi cena. Velikost instrumenta vpliva tudi na kvaliteto zvoka pri instrumentu.

Cena

Danes je pri nakupu večine stvari eden najpomembnejših dejavnikov cena. Pri ceni instrumenta ni pomembna samo nakupna cena, tu morate vzeti v obzir še ceno dostave in letnega vzdrževanja/servisa. Na samo ceno instrumenta vpliva več dejavnikov: velikost, barva, dodatne funkcije (npr. Silent) in znamka. Večinoma imajo vsi proizvajalci razdeljene modele v tri cenovne oz. kvalitetne razrede in sicer: nižji, srednji in višji cenovni in kvalitetni razred.

TU si lahko preberete več o cenah pianin in klavirjev.

Znamka

Številni proizvajalci klavirjev in pianin imajo v svojem naboru produkte zasnovane tako, da izpolnijo zahteve pianistov na vseh ravneh, od začetnikov pa do profesionalnih pianistov. Te blagovne znamke so si prislužile velik ugled in na splošno veljajo za varnejše odločitve.

Naši dobavitelji so naši dolgoletni poslovni partnerji. Ponosni smo, da smo ekskluzivni prodajni zastopnik za Slovenijo za znamke: Fazioli, Kawai, Petrof, Bosendorfer in Schimmel ter dolgoletni pooblaščeni prodajalec znamke Yamaha.

Na podlagi dolgoročnih poslovnih partnerstev vam lahko v Salon klavirjev Benton d.o.o. jamčimo najnižje cene pianin in klavirjev v Sloveniji.

V Salon klavirjev Benton lahko preizkusite in kupite, nekatere modele pa lahko tudi najamete:

 • Fazioli klavir
 • Kawai klavir in Kawai pianino,
 • Yamaha klavir, Yamaha pianino, Yamaha hibrid in električni klavir Yamaha,
 • Schimmel klavir in Schimmel pianino,
 • Bosendorfer klavir in Bosendorfer pianino,
 • Petrof klavir in Petrof pianino

Več o naših partnerjih si lahko preberete s klikom na logotip posameznega podjetja.

 

Fazioli logo
yamaha_logo_black(1)
Kawai logo
bosendorfer logo
Petrof logo
Schimmel logo

Zvok in klaviatura

Pri nakupu akustičnega klavirja ali pianina je izredno pomembno, da ga poskusite igrati, da ugotovite, ali vam je zvok všeč. To je subjektivno, saj imajo nekateri raje svetlejši/oster ton, drugi pa bolj mehak ton/ zaokrožen. Na splošno je dober zvok klavirja okrogel in poln.

Pri nakupu za začetnika je to zelo težko določiti, ker klavirja načeloma še ne zna igrati oz. je v začetni fazi učenja. Zato velikokrat priporočamo, da s seboj pripeljete učitelja /učiteljico klavirja, ali nekoga, ki zna dobro igrati, da lahko slišite tudi sami, kaj vam bolje zveni. Pridobite lahko tudi mnenje klavirskega tehnika.

Pri glasbilih s tipkami oz. pri klaviaturi je zelo pomembno, da imajo tipke gladko površino, niso poškodovane in razpokane. Tipke morajo teči gladko, brez zatikanja in pri igranju ne smejo »ropotati«. Tipke morajo biti pravilno obtežene in pod tipkami mora biti dovolj filcev za blaženje udarca (to je nujno potrebno preveriti pri rabljenih instrumentih, kjer so filci lahko popolnoma trdi zaradi ne igranja, včasih pa tudi poškodovani od moljev).

Videz

Večina klavirjev in pianin je na voljo v različnih barvnih odtenkih in teksturah. V zadnjih letih so najbolj prodajani črni, beli in mahagoni. Izbira je stvar vsakega posameznika, pri tem je priporočljivo upoštevati interier v sobi, kjer se bo nahajal, občutljivost nekaterih barvnih odtenkov ter, da je pri nekaterih barvah je potrebno doplačilo.

Silent ali tihi način

Živite v bloku, večstanovanjski hiši ali bi zgolj želeli vaditi tudi ob poznih urah? V tem primeru razmislite o Silent opciji oz. o igranju v tihem načinu. Veliko proizvajalcev klavirjev ima že v svoji ponudbi veliko modelov s to opcijo, lahko pa vaš klasičen instrument tudi nadgradimo s silent funkcijo. Klavir ali pianino je tako opremljen s tipkami za glasnost in izhodi za slušalke, tako da lahko nemoteno vadite ob katerikoli uri.

Nov ali rabljen

Cene rabljenih klavirjev in pianin so včasih zelo mamljive, še posebej za tiste, ki nimajo visokega proračuna. Vendar pa je pri nakupu vsakega rabljenega instrumenta potrebno biti zelo previden, saj nas poceni nakup lahko precej drago stane.

Vedno pa pred nakupom preverite serijsko številko instrumenta, saj vam le-ta pove njegovo realno starost. Če vam prodajalec pove, da se na klavir ali pianino ni veliko igralo – je to pravzaprav slabo za instrument, saj deli kot npr. filci sčasoma postanejo trdi, po vsej verjetnosti pa tudi ni bil redno servisiran. Ko boste odšli na ogled, pa je velik podatek glede ohranjenosti pianina ali klavirja tudi prostor kjer se nahaja – ali je bil hranjen v primernih pogojih.

Pri nakupu rabljenega klavirja ali pianina morate upoštevati še stroške prevoza, servisa in se zavedati, da pri rabljenih instrumentih še posebej pri ti. »tovarniško« obnovljenih klavirjih in pianinih ni garancije s strani proizvajalcev (saj tovarniško obnovljeni instrumenti niso obnovljeni v proizvajalčevih tovarnah, zato tudi nadomestni deli niso originalni oz. potrjeni s strani proizvajalca).

Toplo vam priporočamo, da pred nakupom rabljenega instrumenta najamete neodvisnega klavirskega tehnika, ki bo preveril instrument.

Pred nakupom rabljenega pianina ali klavirja priporočamo v branje nekaj usmeritev na povezavi.

Na splošno je nakup rabljenega instrumenta dobra možnost, če je le ta v dobrem stanju. Nakup novega klavirja ali pianina pa je še vedno boljša dolgoročna naložba.

Kdo je prodajalec?

V kolikor kupujete od fizične osebe, je vsekakor priporočljivo, da se pred nakupom posvetujete s klavirskim tehnikom, ki bo instrumentu postavil realno ceno, hkrati pa vas opozoril na pomanjkljivosti oz. dodatne stroške, ki lahko nastanejo.

Če kupujete pri uradnem prodajalcu, se pozanimajte kakšno garancijo vam nudi in ali je ta tudi krita s strani proizvajalcev, nakupne pogoje, ali vam nudi servis in pa kakšne so cene servisa in dostave.

Salon klavirjev Benton d.o.o. je družinsko podjetje s 30 letno tradicijo na slovenskem trgu. Za vse artikle nudimo garancijo, ki je skladna z garancijo proizvajalcev. Pri nakupu novih instrumentov je v ceni dostava, pri nakupu novega pianina ali klavirja pa tudi brezplačno 1. uglaševanje v prvem letu. Nudimo vam popust pri takojšnem plačilu, nakup na obroke brez obresti…

 

Nakup pianina, klavirja ali električnega klavirja je težko opraviti preko spleta, prav tako je pred nakupom potrebno pretehtati precej dejavnikov, da boste izbrali instrument, ki bo ustrezal vsem vašim zahtevam in potrebam. Pri izbiri vam je lahko v veliko pomoč tudi vaš profesor oz. profesorica, klavirski tehnik in prodajno osebje v našem salonu.

Ko opravite nakup, dobro poskrbite za vaš instrument z ustreznimi pogoji in rednim servisom, saj bo le tako obdržal svojo kvaliteto. Želimo vam vse najboljše na vaši glasbeni poti!